Seksualitet
Seksualitet og orgasme
Mit største ønske for alle kvinder er, at de oplever optimal seksuel nydelse (det er ofte orgasme), når de er i et seksuelt møde. Kvinder med et positivt seksuelt selvbillede har sjældent problemer. Men er du usikker og tænker meget på din krop og dine evner i sengen, kan der være så mange tanker i hovedet, at der ikke er plads til bare at nyde og være til stede i nuet med alt det skønne, du er og bidrager med.

Der er alt for mange kvinder, der oplever usikkerhed og lavt sexværd pga. et negativt seksuelt kropsbillede. Vi har alle fortjent et skønt sexliv, der får os til at stråle, og hvor vi mærker den livskraft, vi alle rummer!
Seksualitet som livskraft
Vi fødes med en seksualitet, og vi dør med en seksualitet. Det er en livskraft, som bobler inde i os alle, og det påvirker vores identitet og den vi er inderst inde. Seksualiteten udvikler og forandrer sig hele livet – den er levende og former sig efter, hvad vi oplever, og hvordan vi responderer med omverdenen. Den er påvirket af opvækst, omgivelser, kultur, religion, relationer, samfund osv., og fordi alt dette er i bevægelse hele tiden, er vi også i bevægelse.
Der er stor forskel på, hvordan vi hver især udlever vores seksualitet, og især i barndommen er det meget påvirket af vores nærmeste omsorgspersoner og deres forhold til deres egen seksualitet.
Levende seksualitet

Vi starter ud med en uskyldig ‘børneseksualitet’. Vi kender ikke os selv eller verden, vores krop eller vores omgivelser, så alt skal undersøges og udforskes. Ikke mindst vores seksualitet, fordi den er så vigtig en del af os – vores livskraft.
Det lille barn er nysgerrigt og undersøger – det gælder både tommeltotten, navlen, kønsorganet osv. Noget kilder, noget gør ondt, og noget tredje er lystfyldt. Udforskning og leg hører til i det lille barns verden, men der er intet seksuelt bundet op på, når det lille barn piller ved sin tissemand eller sin tissekone. Det er en del af vores naturlige udvikling og nødvendigt for at vokse op med en sund seksualitet.
Først senere, når vi kommer i puberten, bliver interessen for dét, vi kalder sex, vakt. Nu kan man begynde at tale om en ‘voksenseksualitet’ med lyst og begær rettet mod (oftest) det modsatte køn. Nu vil biologien gerne have, at vi reproducerer os.
Forældres kærlighed og forbud
Der er voksne, der har svært ved at se den uskyldige seksualitet hos børn. For dem kan de være svært at være vidne til den kropslige undersøgelse og spæde nydelse, der sker hos barnet. Det kan resultere i, at barnet ikke får lov til at udleve den fase.
Oplever vi i en tidlig alder, at det at undersøge egen krop og lyst, er noget, der misbilliges eller måske endda skaber vrede og irettesættelse hos vores forældre, lader vi hellere være end at risikere at miste kærlighed og accept. Forældrenes kærlighed er noget af det allervigtigste for os, når vi er børn, uden den kan vi ikke overleve – så hellere undgå undersøgelse af krop og lyst.
Onani

Hvis far eller mor har reageret negativt, når det lille barn undersøgte sig selv, kan kønsorganet blive forbundet med negative reaktioner i omgivelserne. Det kan skabe en distance, der stadig kan have stor betydning for kropsbilledet og fortroligheden med egen krop senere.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at for alle – pige eller dreng, mand eller kvinde – har onani en stor betydning for seksualiteten og for dét at lære sin egen krop at kende.
Vores seksualitet har behov for anerkendelse, tålmodighed og rum til undersøgelse. Hvis vi vokser op med forbud – forbud, der indebærer ikke at måtte røre ved vores kønsorganer, kan det have betydning ind i de voksne liv
Det seksuelle kropsbillede
Der er alt for mange kvinder, der ikke opnår den optimale seksuelle nydelse i et seksuelt møde. De har et negativt seksuelt kropsbillede, og det kan i høj grad påvirke deres seksualitet, og deres oplevelser seksuelt.
Vi spejler os i hinanden, og de idealer, der er i samfundet har stor betydning for, hvordan vi ser os selv, og hvordan vi tror, vi skal være for at være en del af flokken.
Mange af de idealer er der utroligt mange kvinder, der ikke kan leve op til. Og det skal de heller ikke!
Derfor er der utroligt mange kvinder, der har alt for mange tanker om, at de ikke ser godt nok ud, og at de ikke er gode nok, når det kommer til det seksuelle. At de ikke er ‘rigtige’ – ikke er som de andre.
Og noget af det, vi mennesker frygter allermest, er at blive fravalgt og blive udelukket fra et fællesskab – miste pladsen ved lejrbålet. Miste mandens gunst!
Du kan læse meget mere om dette i indlægget Kropsidealer.

Sund seksualitet
Jeg brænder meget for at bidrage til at vi alle har så sund en seksualitet, som det er muligt at opnå ud fra de ressourcer og forudsætninger, vi hver især har til rådighed.
Én af mine hjertesager er at støtte kvinder i at finde selvtillid, mod og frihed til at blomstre i deres krop & seksualitet. At de står i dem selv med et højt sexværd og tør være liderlige, vilde og initiativrige – være hende, manden er vild med, i sengen.
For de fleste mænd elsker det: De elsker kvinder, der stråler og som bare er sig selv. Så læg tankerne på hylden, og slå dig løs i din seksuelle livskraft! Go girl!
Selvtillid og selvbillede

Alt dette kan påvirke selvtilliden og dermed også modet og nysgerrigheden til at lege og undersøge sin krop og seksualitet. Skyld og skam findes også ofte i arbejdet med disse problematikker.
Det er spændende at arbejde med, og jeg bliver så inderligt glad, når endnu en kvinde træder fram og står ved sin kvindelighed og seksualitet med alt, hvad dertil hører.
Når endnu en kvinde har lagt sin identitet som ‘hende, der bl.a. ikke er god i sengen’ fra sig.
Seksuelle problemer
Spørgsmål eller problemer relateret til din seksualitet og dit sexliv er det en rigtig god idé at booke en samtale en samtale hos en veluddannet og certificeret sexolog som mig.
Én af mine største styrker er, at jeg er vant til at tale om seksualitet, kønsorganer, sexliv, onani, skyld og meget mere. Jeg har ikke berøringsangst, og mit ordforråd indenfor faget er bredt, og det falder mig naturligt at både lytte og tale om seksuelle emner.
De hyppigst forekommende seksuelle problemer for kvinder i dagens Danmark er:
- Oplevelse af nedsat eller manglende lyst
- Negativt seksuelt selvbillede og kropsbillede
- Problemer med orgasme og optimal nydelse
- Præstationsangst.

Lavt sexværd
Kvinder med lavt sexværd enten pga. nedsat lyst, orgasmeproblemer eller et negativt seksuelt selvbillede er gået fra mig med et nyt syn på problemet. De har ofte fået nogle øvelser enten til udførelse alene eller sammen med en partner.
Overgreb
Én ud af ti kvinder her i landet har været udsat for overgreb i større eller mindre grad. Nogle af disse kvinder, har jeg talt med om skyld og skam og om, at det er helt almindeligt og helt ok at reagere på det – også lang tid efter det er sket.
Men at have oplevet overgreb kan have sat meget i gang, og der er en grænse for, hvor langt sexologens kompetencer rækker. Derfor kan det ske, at vi sender videre til en psykolog/terapeut
Tavshedspligt
En sexolog har som udgangspunkt tavshedspligt og skal opbevare oplysninger fortroligt efter GDPR-lovgivningen. Der er dog den undtagelse, at hvis vi bliver bevidste om, at der er foregået noget strafbart, har vi pligt til at indberette det.