Seksualiteten er foranderlig

Vores seksualitet er noget af det mest spændende og livsbekræftende ved dét at være menneske. Det betyder meget for vores livskvalitet, hvilket forhold vi har til vores krop, vores tanker og fantasier om sex. Det har også betydning for vores seksuelle møde med andre mennesker. 

Ordet seksualitet bruges hyppigt og – vil jeg mene – ofte lidt i flæng. For hvad er seksualitet egentlig? Når folk taler om deres seksualitet, handler det tit om det, jeg vil definere som vores seksuelle udtryk – herunder vores sexliv.

Det forbindes ofte med kønsorganer, lyst, liderlighed, fantasier, seksuelle præferencer, onani, samleje og befrugtning. Men seksualiteten dækker over så utroligt meget mere, og jeg tror, de færreste er helt klar over, hvor stort og rigt et ord, de bruger.

Seksualitet er en betegnelse, der dækker over mange af de oplevelser, vi har. Det er meget mere end vores sexliv, vores seksuelle udtryk og reproduktion. Det er en lidt diffus og samlende betegnelse for vores mentale landskab relateret til det seksuelle. Seksualiteten består af følelser, sansninger, oplevelser og erfaringer. Enhver seksuel relation, fantasi, lyst, impuls og handling hænger i én eller anden grad sammen med vores psyke og vores sind.

En del af vores personlighed

Seksualiteten er en integreret del af os som mennesker; det er en livskraft og et potentiale, vi har i os, lige fra vi fødes, til vi dør. Et overlevelsesinstinkt, der samtidig er nydelsesfuldt. Seksualiteten er med til at danne vores personlighed, og den styrer mange af vores handlinger og følelser. Det sker uanset om vi er bevidste om det eller ej.

Alle menneskers seksualitet er et mix af noget inden i personen selv og af følelser, sansninger, oplevelser, indtryk og erfaringer – altsammen noget vi har taget til os og ladet os forme af livet igennem. Seksualiteten fylder så meget i os og vores liv, at vi på mange måder er vores seksualitet.

Vi fødes og dør med en seksualitet

Modsat tidligere i historien betragtes seksualiteten ikke længere som noget, der først kommer til udtryk eller måske endda opstår i puberteten. Den kommer bare til udtryk på forskellige måder, afhængigt af hvor vi er i livet. Der er stor forskel på en voksenseksualitet og den seksualitet, der lever i det lille barn. 

Barnet er nysgerrigt på hele sin krop, herunder kønsorganer. Det undersøger kroppen – HELE kroppen – mærker, hvad der er dejligt, kilder osv. Men det har ingenting med sex at gøre, det omhandler også bare kønsorganerne. Omkring puberteten begynder seksualiteten at ændre sig, og den unge får en anden interesse for det seksuelle og for det andet køn. Her udvikles, hvad man kan kalde ‘voksenseksualiteten’, hvor det seksuelle begynder at fylde. Hvor alt det dejlige sættes ind i en mere voksen, reproduktiv og (sex-)lystfyldt kontekst. Det er ikke længere bare noget, der kilder og giver røde kinder.

139E7B54 6A92 441B A97F F147AE7C1ABD 1

Seksualiteten har mange ansigter

Vi vil opleve, at der er uhyggeligt mange måder at udtrykke og udleve seksualiteten på. Det kan være måder, der er helt forskellige fra dem, vi kender fra os selv. Der er ikke noget facit eller noget, der er rigtigt eller forkert, når vi snakker om seksualitet. Men der kan være nogle måder at udleve den på, der ikke er sunde for os selv og/eller for andre.

Vi skal være bevidste om, at alle har deres eget seksuelle udtryk. Det er for mig meget vigtigt, at vi respekterer dette udtryk – både hos os selv og hos hinanden.

Seksualiteten er i bevægelse

Seksualiteten er levende og dynamisk, og fordi den opstår i en vekselvirkning og et samspil med omgivelserne, udvikler den sig, formes og varieres på vores vej frem i livet. Vi påvirkes konstant af nye indtryk udefra og gør os erfaringer, der udfordrer vores måde at betragte verden, os selv og vores seksualitet på. Det kan fx være påvirkninger og inspiration fra kultur, religion og sociale netværk, såsom kolleger, venner, parforhold og familien generelt.

Vores seksuelle verden og vores seksualitet er meget formet af, hvordan vi prioriterer og af, hvor parate vi er til at reagere på, hvad der sker både inden i os selv og i vores omgivelser. Og fordi vores livssituation er foranderlig, bliver vi løbende udfordret i vores måde at betragte vores seksualitet på – mere eller mindre ubevidst.

Forandringer i livet

Forandringer kan fx være en skilsmisse, en fyring, at flytte til et sted med en anden kultur, sygdom eller aldring. Alt dette vil kunne påvirke den enkeltes seksualitet både med positive og negative ændringer af sexlivet til følge.

Sexologer oplever ikke sjældent, at når vi går dybere ned i noget, der syntes at være et fysiologisk problem, såsom fx rejsningsbesvær, er årsagen knyttet til noget psykisk, der belaster klienten og så kommer til udtryk fysisk.

Seksuelle præferencer

Der kan også ske ændringer i relationer, fantasier og omgivelser, der til tider kan betyde ændringer i vores seksuelle præferencer. Det kunne fx være at føle en tiltrækning af det samme køn senere i livet, hvor man indtil da havde set sig selv som heteroseksuel; at få lyst til ‘kinky’ sex, hvilket slet ikke var på dagsordenen tidligere; en kvinde, der har levet i et ægteskab, hvor sex ikke var en nydelse, vil efter en skilsmisse kunne opleve pludselig at mærke nogle lyster og fantasier, som hun aldrig havde haft før.

girl 2755877 1920

Seksualiteten er bio-psyko-social

Her i det 21. århundrede opfatter vi seksualiteten som et mangfoldigt bio-psyko-social fænomen. Det biologiske er vores krop, det psykologiske er vores sind – tanker og psyke. Det sociale derimod er vores forbindelse til omgivelser og relationer. Det hele hænger sammen i ét stort spindelvæv.

En sexolog arbejder bio-psyko-socialt, fordi der er så utroligt mange faktorer, der kan påvirke vores seksualitet og give udsving i den ene eller den anden retning. Vi ser på problemet eller emnet i en større kontekst. Vi spørger derfor ind til mange forskellige ting, der ikke umiddelbart synes at vedkomme det, der var årsagen til, at du valgte at gå til en sexolog.

Årsager til seksuelle problemer

Årsagerne til seksuelle problemer kan indimellem findes et helt andet sted i personens tilværelse og livsbane end dér, hvor det er oplagt at lede efter dem. Det hænder ikke sjældent, at dét, der for personen har set ud som kun værende et seksuelt problem, viser sig at være en følge af et problem et helt andet sted i personens liv. 

Oplever du stress på arbejdspladsen, kan det være årsagen til, at der fx opleves lystproblemer. Men at det også kan give problemer med rejsning, er mindre oplagt. Det gælder også den anden vej: At et seksuelt problem kan medføre problemer på andre områder i personens liv. Det vil så godt som altid have psykosociale implikationer, fordi hovedet (heldigvis!) ikke kan adskilles fra kroppen.

Et par eksempler på problemer

Et par eksempler på organiske seksuelle problemer kunne være rejsningsproblemer og smerter ved samleje. Begge disse kan føre til præstationsangst, problemer i parforholdet, nedsat selvværd etc. Og den modsatte påvirkning, hvor det starter som noget mentalt, men giver sig udslag fysisk, ses også: At præstationsangst fører til rejsningsproblemer, og at problemer i parforholdet kan give smerter ved samleje.